Marija Pujo Tadić


predsjednica Instituta

BIOGRAFIJA

Rođena je u Dubrovniku, a diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Nakon višegodišnje sudačke karijere 2009.godine prelazi u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gdje rukovodi organizacijsko-kadrovskom strukturom Fonda i izradom projekata u području zaštite okoliša i energetike, nakon čega otvara vlastiti Odvjetnički ured koji pretežno radi na predmetima iz okolišnog prava.

Pohađala je niz specijalističkih tečajeva iz područja zaštite okoliša, da bi u lipnju 2013. godine pod mentorstvom gosp. Al Gorea i u sklopu “The Climate Reality Project” educirala se i stekla zvanje Climate Leader – stručnjak za klimatske promjene.

Suosnivač je i predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA) koji je osnovan 2012.godine.  Članica je nekoliko Povjerenstava pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te je kao stručnjak sudjelovala u 4 radne skupine za klimatske promjene, za vrijeme Predsjedanja RH Vijećem EU.

Službena je članica delegacije Republike Hrvatske na pregovorima o klimatskim promjenama u Parizu 2015. godine – COP21; Katowice (COP24), Madrid (COP25), Glasgow (COP26) i Sharm-el Sheikh (COP27).

Objavila je niz članaka iz područja zaštite okoliša, sudjelovala u izradi prvog Klimatskog zakona RH te redovito sudjeluje kao predavač ili panelist na konferencijama u Republici Hrvatskoj  i u inozemstvu gdje je između ostalog, stalni predavača na Svjetskom Samitu u Kini organiziranom od BiT – China.

Bila je članica Upravnih odbora nekoliko institucija: Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham), Međunarodne trgovačke komore u RH (ICCC), Međunarodne organizacije za održivu ekonomiju (IASE) u Londonu te članica Task Force-a zaduženog za sporove iz Klimatskih promjena i politika (ADR) pri Međunarodnoj trgovačkoj komori u Parizu (ICC).

Pridružena je članica Hrvatskog diplomatskog kluba te joj je u 2022. godini Hrvatska odvjetnička komora priznala specijalizaciju iz Okolišnog prava, kao prvu specijalizaciju takve vrste u Republici Hrvatskoj.