SeaCras d.o.o. – novi startup član IICA-e

¸

Startup SeaCras d.o.o. postao član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA).

Dobrodošlicu želimo našem novom članu startup Sea Cras d.o.o. koji je ujedno i prvi član u “Startup odboru” Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA) kojem predsjeda gospođa Jasna Marić Krajačić.

Uzimajući o obzir kako je priobalje najranjivije područje u kontekstu klimatskih promjena, upravo je startup u čijem su centru poslovanja neinvazivne metode za očuvanje plavih područja našeg planeta, izrazito dobrodošao u članstvo Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA).

“Praćenje stanja mora i priobalnog područja je izuzetno važan proces zbog sve većeg utjecaja ljudskog djelovanja i klimatskih promjena na zdravlje mora i bioraznolikost. Rezultat su negativan utjecaj na ekonomski i društveni život ljudi u priobalnom području. Sea Cras je domaća tvrtka koja je razvila usluge praćenja stanja i kvalitete mora i priobalnog nadzora satelitskim monitoringom što omogućuje svakodnevno istovremeni nadzor odabranih lokacija ili destinacija te izvještavanje o ESG i upravljanju morskim resursima. U pitanju je najmodernija tehnologija dostupna na tržištu, neinvazivna je za okoliš, brzo je i jednostavno primjenjiva te ima 10 puta manju emisiju stakleničkih plinova u odnosu na postojeće.”- istaknuo je gospodin Mario Špadina, direktor Sea Cras-a.

Uzimajući u obzir kako su kvantitativne analize i izvješća jedan od bitnih pokazatelja u prijelazu na održivije gospodarstvo, Sea Cras d.o.o. nudi podlogu i alate koji u tome ostvaruju uspješnu operativnost, koju je kako gospodin Špadina tumači – “prepoznala Agencija Europske unije za svemirski program (EUSPA) te istaknula  Sea Cras-ove usluge kao primjere najboljih poslovnih praksi u području plave ekonomije i kao preporučenog pružatelja podataka o stanju morskog okoliša u izvještaju Europske Unije EU Space for Green Transformation 2023 Report, na razini Europske Unije u 2023. godini., a naš Corporate Sustainability Tool je istaknut kao alat za demonstraciju održivosti dionika priobalnog turizma i pomorskog prometa od strane Seatrade Global časopisa u 2023. godini.” – naglasio je gospodin Mario Špadina, direktor Sea Cras-a.

Budući da je Međunarodni instituti za klimatske aktivnosti (IICA) prvo udruženje stručnjaka u Republici Hrvatskoj koje se isključivo bavi temama klimatskih promjena i politika te povezujući poslovni sektor i javnu upravu (zakonodavni okvir),  objedinjuje sve sudionike procesa te potiče na komunikaciju svih uključenih kako bi se što bolje integrirali klimatski ciljevi u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena i ostvarivanju održivijeg poslovanja, Sea Cras d.o.o. sa svojom najnovijom tehnologijom idealno se uklapa u strukturu našeg članstva.

Svi dionici na tržištu od velikih sustava, korporacija do startupova trebaju djelovati uz primjenu najnovijih tehnologija sa smanjenom emisijom CO2, pri čemu se naglasak stavlja na međusobnu suradnju kako bi težili ostvarivanju zajedničkog cilja – ekonomski napredak uz očuvanja okoliša i klime, pa smo sretni što je upravo SeaCras d.o.o. prvi naš član startup s obzirom na to da je zaštita obalnog područja i našeg mora te bioraznolikosti iznimno važna za Republiku Hrvatsku uzimajući u obzir osjetljivost našeg obalnog područja na kojem leže naši najljepši gradovi.” – istaknula je gđa. Marija Pujo Tadić, predsjednica IICA-e prilikom prijema Sea Cras d.o.o. u članstvo IICA-e.