Održana završna konferencija o budućnosti Europe

¸

Završna konferencija o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti održana je u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u okviru konferencije o budućnosti Europe koju je pokrenula Europska komisija, Vijeće i Parlament kako bi se čuo glas građana EU-a o izazovima i prioritetima Europe.

Na konferenciji su sudjelovali ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu dr. sc. Julije Domac, gđa. Marija Pujo Tadić, predsjednica Međunarodnog Instituta za klimatske aktivnosti, Nj. E. Diana Helen Madunić, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Simon Derek Thomas, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj, vršiteljica dužnosti zamjenika šefa misije Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj gđa. Caitlin Piper, zastupnik Bojan Glavašević i drugi.

Hrvatska je podržala Europski propis o klimi, koji postavlja zajednički cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u odnosu na 1990. godinu i postići klimatsku neutralnost najkasnije do 2050. godine. Scenariji smanjenja emisije stakleničkih plinova za Hrvatsku su opisani u Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, koja će s novim zakonodavstvom usmjeriti razvoj Hrvatske prema drastičnom smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Na završnoj konferenciji iznesene su preporuke i zaključci s prethodnih osam panela koji su se tijekom rujna i listopada održali za ciljane skupine: poslovni sektor, donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, znanstvenici,  mediji, obrazovni sektor, sindikati, organizacije civilnog društva i mladi.

U sklopu konferencije dodijeljene su nacionalne nagrade i priznanja za zaštitu okoliša za 2021. godinu poslovnom sektoru koji ima naročito važnu ulogu u tranziciji prema klimatskoj neutralnosti.

Zaključci i preporuke s održanih panela dostupni su na poveznici: https://mingor.gov.hr/o-ministarstvu-1065/djelokrug/uprava-za-klimatske-aktivnosti-1879/konferencija-o-buducnosti-europe-tranzicija-hrvatske-prema-klimatskoj-neutralnosti/8289.

IZVOR: https://mingor.gov.hr/vijesti/konferencija-o-buducnosti-europe-rasprava-o-tranziciji-hrvatske-prema-klimatskoj-neutralnosti-8470/8470