KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI EUROPE

¸

RASPRAVA O TRANZICIJI HRVATSKE PREMA KLIMATSKOJ NEUTRALNOSTI

Gđa. Marija Pujo Tadić, predsjednica Međunarodnog Instituta za klimatske aktivnosti sudjelovala je kao moderator na konferenciji o budućnosti Europe organiziranom od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koja je okupila poslovni sektor, a panelisti i sudionici su bili: gđa. Jasminka Rojko, Raiffeisenbank d.d; gđa. Snježana Bahtijari, Ericsson Nikola Tesla d.d; gđa. Ana Špehar, Agroproteinka d.d; gđa. Deana Stipanović, Valamar Riviera d.d. i g. Goran Romac, Končar Elektroindustrija d.d.

Svrha ove konferencije je uspostaviti dijalog u društvu o izazovima i mogućnostima za pravednu i učinkovitu tranziciju Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti.

Ovo se događanje održava u okviru Konferencije o budućnosti Europe, što je pokrenula Europska komisija, Vijeće i Parlament kako bi se čuo glas građana EU-a o izazovima i prioritetima Europe.

Hrvatska je podržala Europski propis o klimi, koji postavlja zajednički cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u odnosu na 1990. godinu i postići klimatsku neutralnost najkasnije do 2050. godine. Scenariji smanjenja emisije stakleničkih plinova za Hrvatsku su opisani u Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, koja će zajedno s novim zakonodavstvom usmjeriti razvoj Hrvatske prema drastičnom smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Na završnoj konferenciji koja će se održati 27. listopada 2021. od 10:00 – 13:00 sati iznjeti će se zaključci i preporuke osam Panela koji su se prethodno održali za ciljane skupine: poslovni sektor, donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, znanstvenici,  mediji, obrazovni sektor, sindikati, organizacije civilnog društva i mladi.

Prijenos pratite putem poveznice:  https://youtu.be/7ai1TW_d_Uw