Izvještaj sa konferencije

¸

Dana 27. studenoga 2019. u Hotelu “Palace” u Zagrebu održana je high-level konferencija u organizaciji Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti ( IICA), Sandbaga iz Brisela i Međunarodne trgovačke komore u Zagrebu ( ICCC), uz suradnju University of Cambridge( Instituta za održivi razvoj) i CLG Europe.

Konferencija održana pod nazivom “Setting the stage for the first Croatian Presidency of the EU Council” (Taking the pulse of the climate debate in Brussels and beyond) imala je za cilj pružiti informacije o predsjedanju Hrvatske Vijećem EU, s fokusom na klimatskim pitanjima. Konferenciju je otvorila predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti ( IICA) gđa. Marija Pujo Tadić, nakon čega su govornici održali svoja izlaganja. Moderator konferencije bio je Wilf Lytton iz Sandbaga. Ambasador i glavni coordinator Hrvatskoh predsjedanja Vijeće EU iz MVPEI-a gosp. Gordan Markotić dao je pregled glavnih prioriteta Republike Hrvatske za vrijeme predsjedanja. Gosp. Phillippe Lefebure iz Odjela za okoliš i klimatske promjene Vijeća EU-a pobliže je objasnio institucionalni okvir Vijeća EU-a te ponudio detaljnije informacije o ulozi država članica tijekom predsjedanja.

Gđa Višnja Grgasović, voditeljica Službe za klimatske aktivnosti i zaštitu ozonskog sloja Ministarstva zaštite okoliša i energetike izložila je prioritete iz područja okoliša za vrijeme predsjedanja s posebnim naglaskom na klimatske promjene. Gđa Suzana Carp iz Sandbaga dala je pregled potencijala za smanjenje emisija i relevatnih troškova te ponudila argumente u pogledu ostvarivosti većih smanjenja emisija. Gosp. Fabrice Paya, savjetnik za okoliš, klimu i prijevoz u Veleposlanstvu Francuske u Hrvatskoj, dao je pregled francuske perspektive na klimatske aktivnosti.

Nakon pojedinih izlaganja, uslijedila je vrlo zanimljiva rasprava. Na kraju konferencije održan je domijenak u restoranu hotela “Palace” u Zagrebu.