Hrvatska poštanska banka pridružuje se Međunarodnom institutu za klimatske aktivnosti

¸

Hrvatska poštanska banka (HPB d.d.) postala je članica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA), prvog udruženju stručnjaka u Republici Hrvatskoj koji se bave temama klimatskih promjena i politika. Ovo članstvo pokazatelj je kako bankarski sektor prepoznaje važnost ulaganja u održivost i  klimatske politike,  jer će upravo bankarski sektor  biti jedna od predvodnica transformacije gospodarstva u održivo gospodarstvo.

„Pridruživanjem Međunarodnom institutu za klimatske aktivnosti, Hrvatska poštanska banka nastavlja slijediti svoju stratešku usmjerenost prema održivom poslovanju, prihvaćajući ujedno ulogu i odgovornost u realizaciji ambicioznog cilja transformacije cjelokupnog europskog gospodarstva i društva u skladu s načelima održivosti, zelenog rasta i cirkularne ekonomije te postizanju potpune klimatske neutralnosti Europe do 2050. godine. Smatram da u sinergiji s drugim dionicima, s istim ciljem, možemo brže i lakše doprinijeti većim pomacima, kako bismo omogućili prelazak na niskougljično i održivo gospodarstvo, stoga se izuzetno radujem novoj suradnji.“ izjavio je Marko Badurina predsjednik Uprave HPB-a.

Kako bi organizacija i upravljanje cijelog poslovanja bilo što uspješnije, potrebno je što prije integrirati ESG kriterije u svoje poslovanje, a čemu se HPB d.d. predano posvetio, pokazujući izraženu osjetljivost i osviještenost njenog rukovodstva prema klimatskoj tematici.

Usmjerenost i mjerenje uspješnosti postizanja okolišnih, društvenih i upravljačkih ciljeva dio je strategije i visoko na ljestvici prioriteta Hrvatske poštanske banke. Tijekom 2022. godine započeli smo proces uključivanja kriterija održivosti u sve segmente našeg poslovanja te do kraja godine izgradili kvalitetne temelje za njihovu potpunu integraciju. Svjesni da zajedničkim snagama možemo snažnije doprinijeti transformaciji gospodarstva prema održivom, pridružujemo se IICA-i, kako bismo zajedno s drugim predstavnicima poslovne zajednice gradili bolju budućnost za sve. Koristim ovu priliku i da najavim kako će HPB Grupa u travnju 2023. izdati svoj prvi Izvještaj o održivosti u kojem ćemo prikazati sve naše dosadašnje aktivnosti, ali i planove s ciljem stvaranja održivog društva.” dodala je Nikolina Kolarić, direktorica Ureda za održivo poslovanje HPB-a.

Svrha IICA-e je pomoći poslovnoj i financijskoj zajednici u borbi protiv klimatskih promjena, smanjenju emisija CO2, implementaciji Niskougljične strategije, Strategije prilagodbe i Europskog Zelenog plana u njihove poslovne planove i procese te time njihovog održivog, zelenog gospodarskog razvoja i rasta kako u Republici Hrvatskoj tako i u EU, uz očuvanje okoliša i klime. Također uz provođenje ESG edukacije pomoći bržoj transformaciji financijskog i poslovnog sektora, te ispunjenju njihovih obaveza izvješćivanja prema nadležnim tijelima.

Iznimno nas veseli što je Hrvatska poštanska banka (HPB d.d.) postala članica našeg Instituta jer financijska industrija, odnosno banke mogu dati veliki doprinos dekarbonizaciji našeg gospodarstva i našeg života u cjelini, kako razvojem održivih proizvoda tako i savjetovanjem klijenata o prijelazu na održivo korporativno upravljanje. Održivo financiranje uskoro prelazi iz prilike u nužnost radi zahtjeva kreatora klimatskih politika i regulatora prema bankama za ulaganjem većih dijelova svojih portfelja u održive formate. Veselimo se što ćemo zajednički raditi na tome da HPB d.d. zajedno sa drugim bankama – našim članicama, bude predvodnica transformacije gospodarstva na niskougljično održivo gospodarstvo!” izjavila je Marija Pujo Tadić, predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA).