Future GREEN Business konferencija – 2023.

¸

Međunarodni institut za klimatske aktivnosti (IICA) uspješno je održao prvu MEĐUNARODNU „Future GREEN Business“ konferenciju na temu “Zašto financirati klimatsku akciju i koja je uloga ESG-a?” 6. travnja 2023.godine uz partnerstvo s Europskom Komisijom ured u RH i Corpstage iz Singapura te pod pokroviteljstvom Vlade RH – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Američke gospodarske komore u RH (AmCham Hrvatska). Konferencija je okupila stručnjake iz financijskog i poslovnog sektora, akademike i kreatore politika klimatskih promjena i ESG-a kako bi raspravljali o gorućem pitanju klimatskih promjena i važnosti što bržeg integriranja okolišnih, društvenih i upravljačkih kriterija  (ESG) u financijskom i poslovnom sektoru.

Konferencija je bila izrazito uspješna jer su glavni govori, panel rasprava i prezentacije bili informativni i poticajni za razmišljanje, pružajući sudionicima dublje razumijevanje utjecaja klimatskih promjena na gospodarstvo i ulogu održivih financija i održivog poslovanja u rješavanju ovog problema. Govornici su podijelili svoja iskustva, znanja i najbolje prakse za promicanje održivog i odgovornog poslovanja i financiranja.

Konferenciju je otvorila uvodnim govorom predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti  (IICA),  gđa. Marija Pujo Tadić, naglasivši važnost klimatske akcije i što bržeg integriranja ESG-a u financijskom i poslovnom sektoru kao i potrebu za edukacijom što većeg broja djelatnika iz poslovnog i financijskog sektora kako bi mogli razgovarati na istom nivou i dijeliti prakse održivog ulaganja i poslovanja. Uvodni govor održali su predstavnici pokrovitelja, g. Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ujedno i izaslanik Ministra gospodarstva i održivog razvoja, kao i g. Zvonimira Frka-Petešić, predstojnika ureda predsjednika Vlade koji je održao pozdravni govor u ime Vlade RH, a svi govornici zajedno su pružili dragocjene uvide o utjecaju klimatskih promjena na gospodarstvo i društvo, kao i važnost ESG-a u poslovnom i financijskom sektoru.

Keynote speaker, g. Javier Manzanares Allen, istaknuta je osoba u svijetu održivih financija te je održao sjajan govor i prezentaciju  na konferenciji i pružio dragocjene uvide o hitnoj potrebi za ulaganjem u održive projekte i ulozi ESG čimbenika u pokretanju pozitivnih promjena. Njegov je govor istaknuo važnost usklađivanja financijskih ciljeva s ekološkom i društvenom odgovornošću kako bi se stvorila bolja budućnost za sve.

Konferencija je sadržavala i interaktivnu panel raspravu koja je omogućila svima da dobiju informacije ”iz prve ruke” o tome što nas očekuje uskoro u području regulative ali i njezine provedbe u području klimatskih politika i ESG-a, kako bi i poslovni i financijski sektori spremnije dočekali nadolazeće promjene. Panelisti, g. Ante Žigman, predsjednik upravnog vijeća HANFA-e, gđa. Marija Hrebac, direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita (HAOD), gđa. Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka (HUB), g. Mirko Budiša, zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te predsjednica IICA-e, gđa. Marija Pujo Tadić, pružili su dragocjene uvide u izazove i prilike koje donosi održivo financiranje. Rasprave su pokrile širok raspon pitanja, uključujući ulogu ESG-a u donošenju odluka o ulaganjima, utjecaj klimatskih promjena na financijske institucije i važnost angažmana dionika u pokretanju održivih praksi.

Konferencija je ujedno poslužila i za proglašenje pobjednika predselekcijskog izbora koji su ostvarili pravo sudjelovanja na ESG WORLD SUMMIT & GRIT AWARDS 14.6-16.6.2023. u Bangkoku (https://event.corpstage.com/), a ujedno ostvaruju i pravo apliciranja za osvajanje međunarodno priznate nagrade u području ESG-a. Cilj partnerstva IICA-e i CorpStage-a bio je identificirati i prepoznati izvanredne inicijative održivosti na području Republike Hrvatske te je stoga osnivačica CorpStage-a, dr. Nisha Koli, proglasila A1 i Zagrebačku banku kao pobjednike predselekcijskog izbora, a ujedno i kao kompanije koje imaju ambiciozne ESG ciljeve i inicijative kao i inovativan pristup održivom financiranju.

Osim toga, posebnu nagradu dobila je i ORBICO Grupa kao kompanija koja je educirala najviše svojih zaposlenika u području ESG-a. Dajući prioritet ESG obrazovanju, ORBICO Grupa ne samo da doprinosi održivijoj budućnosti, već i osnažuje svoje zaposlenike da donose informirane odluke i pokreću pozitivne promjene unutar industrije.

Konferenciji su prisustvovali predsjednici uprava kompanija, visoki dužnosnici u vladinim tijelima i institucijama, državnoj i javnoj upravi, predsjednici poslovnih Komora te akademici i stručnjaci, uključujući financijske analitičare, stručnjake za održivost te ESG praktičare. Sudionici su aktivno sudjelovali u raspravama čineći konferenciju istinski obogaćujućim iskustvom. Konferencija je također pružila izvrsnu platformu za umrežavanje i razmjenu znanja s istomišljenicima iz različitih sektora, potičući razmjenu ideja i potencijalnu suradnju.

“Oduševljeni smo uspjehom naše konferencije i zahvalni svim partnerima, pokroviteljima, govornicima, sudionicima i sponzorima koji su pridonijeli njezinom uspjehu”, izjavila je predsjednica IICA-e, gđa. Marija Pujo Tadić. “Događaj je istaknuo potrebu za održivim financijskim rješenjima i ulogu ESG-a u rješavanju klimatskih promjena te se nadamo da su sudionici napustili konferenciju s obnovljenim osjećajem svrhe i predanosti održivim financijama. Uspjeh konferencije “Zašto financirati klimatsku akciju i koja je uloga ESG-a?” nadahnuo nas je da nastavimo s našim naporima u stvaranju bolje i održivije budućnosti za sve te se veselimo organiziranju više ovakvih događaja u budućnosti i suradnji s našim partnerima kako bi promicali održive prakse.”

Uspjeh konferencije “Zašto financirati klimatsku akciju i koja je uloga ESG-a?” bio je u velikoj mjeri i rezultat velikodušne podrške naših sponzora. Stoga zahvaljujemo Fondu za zaštitu okoliša, Hrvatskoj poštanskoj banci, Coca-Coli HBC, Agroproteinka, Fortenova grupa, Erste banka i Končar grupa. Njihova predanost održivosti i odgovornom poslovanju bila je ključna u ostvarenju konferencije te pružanju inkluzivnog i informativnog okruženja za sve sudionike.

Konferencija “Future GREEN Business” bila je veliki korak  na putu prema održivoj budućnosti, osigurala je međunarodnu platformu za poslovni i financijski sektor da se okupi kako bi razgovarali o ključnim pitanjima klimatskih promjena i ESG-a te zacrtali put prema održivijem i pravednijem gospodarstvu, a Međunarodni institut za klimatske aktivnosti (IICA) ostaje predan svojoj svrsi da bude poveznica između poslovnog i financijskog sektora s kreatorima politika klimatskih promjena i ESG-a nudeći svojim članovima dobru pripremu i rješenja u području brže implementacije ESG-a čime ZAJEDNO doprinosimo boljoj budućnosti.