Francesco Sindico


dr.sc

BIOGRAFIJA

Francesco Sindico je profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta Strathclyde u Glasgowu, Škotska. Gospodin Sindico je međunarodni stručnjak za zakon o klimatskim promjenama te osnivač i sudirektor Climate Change Litigation Initiative “C2LI” (www.c2li.org), virtualne platforme koja pruža informacije o klimatskim sporovima u preko 30 zemalja prema scenarij temeljenoj metodologiji. Supredsjedatelj je Svjetske komisije za zaštitu okoliša “IUCN”, stručne skupine za pravo klimatskih promjena.

Francesco je autor više od 60 publikacija te kourednik knjige “Comparative Climate Change Litigation: Beyond the Usual Suspects” koju je 2021. objavio Springer. Trenutno je kourednik: Edward Elgar Research Handbook on Climate Change Litigation.

Osnivač je Strathclyde Centra za Pravo i Upravljanje Okolišem (SCELG)
(https://bit.ly/3Yk81C6) te vodi inicijativu EILEAN pri SCELG-u gdje istražuje pravo, otoke i održivost (https://bit.ly/3WboFC9).

Francesco je 2019. godine bio gostujući profesor na Tilburškom institutu za pravo i tehnologiju dok je 2023. godine, gostovao kao profesor na Pravnom fakultetu Nacionalnog sveučilišta u Singapuru.

Osim akademske zajednice, gospodin Sindico je opsežno surađivao s međunarodnim organizacijama u programima izgradnje kapaciteta i savjetovao vlade pred međunarodnim sudovima. Bio je savjetnik Višenacionalne Države Bolivije u sporu oko statusa i korištenja voda rijeke Silale (Čile protiv Bolivije) pred Međunarodnim sudom pravde. Također je bio uključen u projekte s međunarodnim poslovnim partnerima i organizacijama civilnog društva.

Počasni je član Kraljevskog škotskog geografskog društva (čiju je nagradu zaprimio 2022. godine) i laureat nagrade CISDL Legal Specialist Award 2022.

Gospodin Sindico je trenutačno upućen u Škotsku vladu gdje vodi projekt “Ugljično Neutralni Otoci”. U ovoj ulozi radi na provedbi politike nulte mreže na razini otoka.

Francesco tečno govori četiri jezika (talijanski, engleski, španjolski i francuski) te ima široku međunarodnu mrežu.