Konferencija o klimatskim promjenama

¸

Predstavnici 195 država okupili su se u razdoblju od 30.11. – 11.12.2015. na Konferenciji COP21 u Parizu , da bi donijeli novi obvezujući Sporazum o klimi koji unosi novi ambiciozniji cilj ograničenja globalnog zagrijavanja na manje od 2 stupnja Celzijeva.

Nakon dugih i iscrpljujućih pregovora, sporazum bez presedana o klimi za borbu protiv zagrijavanja i spas planete nam Zemlje, usvojen je u subotu ( dan kasnije nego je predviđeno trajanje pregovora) u Parizu, Le Bourget.

Njegovo donošenje s nestrpljenjem su pratili i u njemu sudjelovali i članovi HU-CO2, Predsjednik g. Vladimir Jelavić i dopredsjednica gdja. Marija Pujo Tadić, koji su od samog početka sudjelovali na pregovorima.

Kada je Predsjednik COP21 Laurent Fabius izrekao povijesnu rečenicu : “Gledajući dvoranu vidim pozitivnu reakciju, ne čujem primjedbe, sporazum iz Pariza za klimu je usvojen”, potrajao je dugačak pljesak odobravanja koji kao da je izbrisao s lica članova delegacija sve tragove umora i napetosti uzrokovanih dugim i neizvjesnim pregovorima.

Što donosi novi sporazum o klimi!?

Prihvaćajući sporazum od 32 stranice države potpisnice su se obvezale da će ograničiti prosječno globalno zagrijavanje ispod 2 stupnja C u odnosu na predindustrijsko razdoblje kao nastavak napora za ograničenje rasta temperature za 1,5 stupnja C. Spominjanje praga od 1,5 stupnja C uneseno je na zahtjev malih otočnih država kojima prijeti nestajanje zbog dizanja razine mora.

Gđa. Marija Pujo Tadić i gosp. Vladimir Jelavić, kao članovi delegacije RH na COP21

Sporazum počiva na načelu pravičnosti: odgovornosti su iste ali diferencirane između zemalja povijesno odgovornih za zagrijavanje ( razvijenih zemalja) i zemalja u razvoju.
Razvijene zemlje platiti će svoj “klimatski dug” u visini od 100 milijardi dolara godišnje do 2020. za financiranje klimatskih projekata u zemljama u razvoju, uz preuzetu obavezu i daljnjeg financiranja u budućnosti. Novost je i da će se svakih pet godina izvršiti i revizija napretka Sporazuma.

Najuvjerljiviji u prihvaćanju obaveza iz ugovora bio je francuski predsjednik F. Hollande koji se izjavio da se Francuska obavezuje izvršiti reviziju svojih obaveza za smanjenje emisija CO2 najkasnije do 2020. Ne možemo se nego složiti s njim da će “12. prosinac 2015. godine ostati veliki datum za naš planet.“

Gđa. Tina Kaho i gđa. Marija Pujo Tadić, na WiSER konferenciji na COP21

Što to znači za našu HU-CO2!?

Neizmjerno smo sretni i ponosni da smo mogli sudjelovati u tom povijesnom događaju.
Kada smo prije nekoliko godina osnovali našu udrugu (HU-CO2) jedini cilj nam je bio povezati sve stručnjake iz tog područja te približiti javnosti problematiku klimatski promjena i promovirati smanjenje emisija CO2 u svim područjima ljudskog djelovanja.
Doduše, malo njih je uopće razumjelo o čemu pričamo, ali sada, kada je smanjenje ugljičnog otiska obvezujući cilj svih država koje su sudjelovale u pregovorima, to nam daje motivaciju za još predaniji rad na ovom području.

Sudjelovanje na ovakvom događanju izuzetna je čast ali i velika obaveza pa stoga treba zahvaliti našem Ministarstvu zaštite okoliša i prirode kao i našoj ambasadi u Parizu na uloženom trudu i jako dobroj organizaciji zbog čega smo se od početka događanja mogli osjećati kao ponosi članovi delegacije naše Republike Hrvatske.

(Izvještaj iz Pariza pripremila, Marija Pujo Tadić, dopredsjednica HU-CO2 i članica delegacije RH na COP21)

Detalji sa pariške opere