Mladen Nakić


dr.sc

BIOGRAFIJA

– Stručnjak u području međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti

– Pomoćnik ministra uprave u prethodnom mandatu Vlade, a trenutno obnaša dužnost savjetnika Ministra Vanjskih poslova Republike Hrvatske

Rođen je u Zagrebu. Diplomirao je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao međunarodne odnose i doktorirao iz područja međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti.

Nakon završetka Domovinskog rata (u kojem je sudjelovao kao Dragovoljac), nastavio je karijeru u Ministarstvu obrane RH obnašajući niz dužnosti od Načelnika službe za vojne izaslanike i bilateralne odnose do Vojnog izaslanika u SAD-u i Kanadi te načelnika Verifikacijskog središta za nadzor naoružanja.

Završetkom vojne karijere, nastavio je raditi kao diplomat u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih poslova RH, da bi 2017.godine rješenjem Vlade RH imenovan na dužnost Pomoćnika ministra u Ministarstvu uprave.

Sudjelovao je kao samostalni izlagač/predavač na velikom broju konferencija i stručnih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu na temu međunarodnih odnosa, regionalne i međunarodne sigurnosti i vanjske politike.

Autor je knjige “Sjedinjene Američke Države i globalno okruženje” te više stručnih i znanstvenih članaka iz područja međunarodnih odnosa, vanjske politike i diplomacije.

Predavač je na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, Libertas međunarodnom sveučilištu, Hrvatskom vojnom učilištu, Hrvatskim studijima i Diplomatskoj akademiji MVEP-a. Stekao je znanstveno zvanje – znanstveni suradnik na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, kao i znanstveno-nastavno zvanje docenta.

Bio je inicijator i prvi direktor George C. Marshall Kluba Hrvatska (Alumni). Volontira kao član Centra za međunarodne studije. Jedan je od inicijatora i osnivača Udruge hrvatskih diplomata. Volontira kao član Upravnog odbora Atlantskog vijeća Hrvatske, Hrvatske udruge za međunarodne studije (HUMS).

Odlikovan je s nekoliko odličja i medalja.